Siirry verkkokauppaan »

28.1.2022

Jäiset olympiarenkaat rakentuivat Pajulahteen

Janne Käpylehto, Petra Olli, Toni Nieminen ja Aino Tapola kannustavat Suomen olympiajoukkuetta ennennäkemättömällä toteutuksella – valtavat Olympiarenkaat rakennettiin jääkaruselleista.

Keksijä Janne Käpylehto, painin maailmanmestari Petra Olli, moninkertainen olympiavoittaja Toni Nieminen ja paraurheilija Aino Tapola toteuttivat Olympia- ja Paralympiakomitean valmennuskeskus Pajulahteen mekaaniset, liikkuvat jääkarusellit, joista muodostuu Olympiarenkaat. Olympiarenkaitten käyttämiseen on hyväksyntä Kansainväliseltä Olympiakomitealta.

”Janne soitti, kertoi “hullun” ajatuksen, ja olin myyty! Mukava olla tekemässä jotain hyvin spesiaalia ja ainutlaatuista. Laitamme omat kortemme kekoon ja sahat laulamaan. Olympiahenki yhdistää maailman ihmisiä, joten toivonkin että voimme täältä pienestä Suomenmaasta lähettää lämpimän tsemppiviestin”, sanoo Petra Olli, joka oli mukana viime vuonna Lappajärvellä maailman suurimman jääkarusellin toteutuksessa.

”Ideana on kannustaa Suomen joukkuetta erikoisella ja näyttävällä toteutuksella. Toteutus ei tule olemaan helppo: mittaus- ja sahaustekniikan lisäksi vaaditaan sisukkuutta – aivan kuten Pekingissä”, kertoo keksijä Käpylehto. ”Jäästä rakennetut, liikkuvat olympiarenkaat tulevat olemaan leveydeltään 17 metriä, ja ne tulee sahata erityisen tarkasti, muutoin suunniteltu mekaniikka ei toimi, ja oikeaa muotoa ei synny”, jatkaa Käpylehto.

”Nyt tulee 30 vuotta omista olympiavoitoistani Albertvillessä. Sen vuoksi seuraan Suomen menestystä vielä isommalla tunteella”, kertoo Toni Nieminen.

”Ei unohdeta, että Pekingissä on kahdet kisat peräkkäin, haluankin lähettää tsemppiviestin koko paralympiajoukkueelle”, kannustaa Aino Tapola. Pekingin Paralympialaiset pidetään 4.–13. maaliskuuta.

Keksijä Käpylehto on toteuttanut jääkaruselleja noin 70 kappaletta. Toteutuksissa on ollut mukana mm. maailman suurin jääkaruselli (halkaisijaltaan 310 metriä, Lappajärvellä), maailman ensimmäinen pyörivä jääkiekko-ottelu, sekä saaren ympärille rakennettu donitsin muotoinen valtava jääkaruselli. Jääkaruselli on kummallinen, näyttävä ja hauska, ja siksi onkin ollut näkyvillä laajasti maailmalla eri medioissa.

janne käpylehto, petra olli, toni nieminen, aino tapola

Varaa majoitus tästä