Alppimajaharjoittelu kansallisen tason urheilijana - Liikuntakeskus Pajulahti

Alppimajaharjoittelu kansallisen tason urheilijana

10.1.2025 | Uutiset

Juoksija Anne Rajaniemi juoksee Pajulahtiö-hallissa.

Kuka olen?

Olen 41-vuotias lahtelainen kestävyysjuoksija. Päälajini oli juoksu jo nuoruudessa, vaikka harrastin paljon muitakin lajeja. 16-vuotiaana iski drop-out. Lopetin kilpaurheilun, tein lapset nuorena ja kouluttauduin liikunta- ja hyvinvointialalle (LitM sekä liikunnanohjaaja AMK). 34-vuotiaana aloitin itseeni satsaamisen uudelleen ja kilpailutoiminta alkoi vetää puoleensa. Olen siitä asti harjoitellut pitkäjänteisesti ja kehittynyt läpi aikuisiän. En usko, että olen vielä saavuttanut täyttä potentiaaliani ja haluan kokeilla jo hyväksi todettuja menetelmiä, jotta voin itse olla tyytyväinen siihen, mihin lopulta kykenen.

Miksi päätin testata hypoksiaharjoittelua?

Olin alppimajassa, koska tämän on todettu olevan toimiva keino parantaa tuloksia kestävyysurheilussa. Halusin kokeilla toimivuutta itseenikin. Olen niin kilpailuviettinen, että aikuisenakin haluan kehittyä ja pärjätä kilpailuissa tasaveroisesti, joten otin kaikki sallitut keinot kehiin.

Juoksija Anne Rajaniemi Pajulahden alppimajahuoneessa korkeanpaikan leirillä.

Miksi Pajulahden alppimajat?

Pajulahti valikoitui paikaksi, sillä asun itse Lahdessa ja koin pystyväni osallistumaan kotiin ja työtehtäviin liittyviin arjen toimintoihin helposti sieltä käsin. Tämä ei olisi välttämättä niin helppoa vaikkapa ulkomailta, jolloin ainakaan perheen tapaaminen ei onnistuisi. Vanhempana minulle on henkisesti tärkeää olla saatavilla ja auttaa tarvittaessa.

Pajulahdessa on kestävyysjuoksijalle myös erittäin hyvät harjoitteluolosuhteet, kun halli on niin helposti saatavilla ja ratakierros on pitkä. Varsinkin kesäisin ”matalalla” harjoittelu on lajin kuin lajin suhteen helppoa. Pajulahdessa löytyy myös treenihuone, johon on kaikille samaan aikaan leireileville saatu sopivasti aikoja varattua.

Pajulahden alppimajat ovat lisäksi maineeltaan hyviä ja luotettavia. Korkeutta seurataan etänä jatkuvasti eikä kenelläkään ole käynyt vahinkoja sovitun korkeuden suhteen.

Miksi suosittelen tätä myös muille kansallisen tason tai muuten harrastuksensa tosissaan ottaville kilpaurheilijoille?

Mietin itsekin aluksi, onko noloa panostaa rahallisesti ja hakeutua harjoittelemaan korkealle. Tätähän markkinoidaan ennen muuta kansainvälisen tason huippu-urheilijoille. Totesin, ettei muiden mielipiteillä tässäkään asiassa ole mitään merkitystä. Haluan olla esimerkkinä muille nuorille ja vanhemmille tasoisilleni urheilijoille, että on ok panostaa ja tehdä kaikkensa tasonsa nostamiseksi, mikäli itseltä löytyy motivaatiota ja toiveita.

Korkean ilmanalan treenihuoneessa juoksija Anne Rajaniemi polkee kuntopyörää

Yleisesti keskustelut, siitä onko tällaiset palvelut ja tuet vain huipuille vai kenelle, ovat mielestäni erikoisia ja yksilön haaveita vähätteleviä. Ketkä tulevat olemaa he, jotka nousevat Suomen kärjen lopettaessa uransa, mikäli takaa nousevien urheilijoiden eteen laitetaan esteitä eikä mahdollisuuksia? Etenkin jos urheilija kustantaa leirinsä itse, pitäisi tuotteen olla saatavilla ja yleisesti käytössä ilman häpeää.

Kenelle tämä sopisi?

Kaikille kestävyyslajeille. Oma tähtäin leirin jälkeen oli Valencian maratonilla.

Juoksija Anne Rajaniemi Valencian maratonjuoksussa vuonna 2024.

Kokemukset alppimajaharjoittelusta yleisesti

Kokemukseni alppimajasta olivat positiiviset. Aktiivisena, perheellisenä ihmisenä meni muutama päivä siihen, että sopeuduin olemaan yksin ja että tekemistä oli huomattavasti normaalia vähemmän. Tämä oli tietysti lopulta vain hyvä asia, sillä en ole ikinä aikuiselämässä päässyt palautumaan tähän tapaan harjoittelusta.

Kuulin, että on normaalia kokea päänsärkyä ja väsymystäkin korkeassa ilmanalassa. Minulle ei tullut mitään oireita johtuen todennäköisesti juuri siitä, että oikea arkeni on huomattavan paljon kuormittavampaa. Sain nukuttua hyvin, ruokahalu oli hyvä ja treenit kulkivat erinomaisesti.

Ensimmäisen vuorokauden vietin 2100 metrin korkeudessa ja nostimme sen jälkeen korkeuden 2200 metriin, jossa vietin loppuleirin. Päätökset korkeuksista tehtiin happisaturaatiota seuraamalla.

Tein viikoittain kahdesta kolmeen peruskestävyysharjoitusta treenihuoneessa 1800 metrin korkeudessa ja muuten kaikki merenpinnan tasolla.

Korkeanpaikan leirini kesti 19 vuorokautta. Lähdin pois yhdeksän päivää ennen määränpäätäni Valencian maratonia. Maraton kulki hyvin ja paransin edellisen vuoden ennätystä 11 minuutilla. Vaikea sanoa, millä oli suurin merkitys hyvään menoon: syksyn onnistuneella treenikaudella, korkean leirillä vai molemmilla yhdessä. Olin tähän erittäin tyytyväinen.

Hyvään kehitykseen auttoi varmasti muutamakin seikka muutoksena edelliseen kauteen. Syksyn treenikausi onnistui hyvin, alppimaja-leiri sujui hyvin. Olen lisäksi pystynyt tehdä muutoksia omassa elämässä palautumisen optimoimiseksi.

Nyt kun maratonista on aikaa kuukausi, voin edelliseen vuoteen verrattuna todeta palautumisen tapahtuneen todella paljon nopeammin. Olen pystynyt tekemään laadukasta treeniä jo muutamia viikkoja. Edellisenä vuotena maratonin kuorma näkyi treeneissä vielä tässä kohtaa jälkikäteen. Uskon alppimajasta olleen hyötyä tässä. Aion jatkossakin hyödyntää korkealla harjoittelua ohjelmassani.

Anne Rajaniemi