Pajulahden ja Kisakallion urheiluopistot yhdistyvät: Kolmen Kampuksen Urheiluopistosta alan suurin toimija Suomeen

27.5.2024 | Uutiset

Pajulahden ja Kisakallion urheiluopistot yhdistyvät

Kolmen Kampuksen Urheiluopiston toiminta keskittyy Lahteen, Lohjalle ja Helsinkiin. Yhdistymisellä tavoitellaan entistä vaikuttavampaa toimintaa liikunnan ja urheilun kouluttajana ja kasvattajana sekä erilaisten urheilu- ja hyvinvointipalveluiden tarjoajana. Lisäksi yhdistymisen myötä syntyy maahamme uusi apurahasäätiö.

Urheiluopistoilla on merkittävä rooli niin suomalaiselle liikuntakasvatukselle kuin huippu-urheilullekin. Ne vastaavat liikunta-alan ammatillisesta koulutuksesta sekä ovat tärkeitä olosuhteiden ja osaamiskeskittymien tarjoajia seuroille, liitoille, koululaisille, huipulle tähtääville sekä jo huipulla kilpaileville urheilijoille. Urheiluopistojen palveluja hyödyntävät myös yhä enemmän yritykset ja yksityiset asiakkaat.

Liikkumattomuuden haasteeseen tartutaan tosissaan

Liikkumattomuus on yhteiskunnassamme iso haaste, ja se maksaa arvioiden mukaan yli kolme miljardia euroa vuositasolla kansansairauksien ja menetetyn työ- ja toimintakyvyn muodossa1. Koko yhteiskuntaa koskettavan haasteen ratkomiseen tarvitaan uusia tekijöitä ja toimintatapoja. Myös urheilun ja liikunnan merkitys tunnistetaan täysin uudella tavalla tässä kokonaisuudessa.

”Uskomme, että voimme Suomen suurimpana urheiluopistona olla yhtenä toimijana ratkaisemassa liikkumattomuuden ongelmaa. Pajulahden ja Kisakallion yhdistyminen lisää mahdollisuuksia toteuttaa aidosti vaikuttavaa työtä – niin yhdenvertaisen liikunnan edistämisessä kuin uusien palvelujen tarjoajanakin Suomessa. Esimerkiksi harrastusten kallistuminen ei saa olla este liikkumiselle. Haluamme edistää tasa-arvoista liikuntaa ja urheilua”, toteaa Jukka Hako, Urheiluopistosäätiön toimitusjohtaja.

”Mäkelänrinteen Urhean kampus tarjoaa maamme parhaan ympäristön kehittää liikuntaa ja urheilua yhdessä kumppaneidemme kanssa sekä jatkaa edelleen dynaamista toimintaa Kisakallion ja Pajulahden kampuksilla, joissa toiminta jatkuu ennallaan. Lisäksi kaikki työntekijät kampuksilla siirtyvät uuteen organisaatioon vanhoina työntekijöinä”, sanoo Petri Tarkkanen, Kisakallion toimitusjohtaja. ”Tähtäimessä on, että tulevaisuudessa Kolmen Kampuksen Urheiluopisto tuottaa uusia liikunnan ja hyvinvoinnin palveluja myös pääkaupunkiseudulla niin seuroille, liitoille, yrityksille ja kuin asukkaillekin.”

Uusi apurahasäätiö liikunnan ja urheilun rahoittamiseen

Liikunnan ja urheilun julkinen rahoitus vähenee ja vastaavasti yksityisen rahan ja toimijoiden merkitys korostuu. Yhdistymisen myötä syntyy maahamme uusi apurahasäätiö, joka rahoittaa liikuntakasvatusta, urheilua sekä alan tutkimusta ja hankkeita.

Pajulahden toiminnan omistava Urheiluopistosäätiö on jakanut vuosittain urheiluun ja liikuntakasvatukseen yhteensä yli puoli miljoonaa euroa apurahoina. Toimintojen yhdistymisen myötä edellytykset myös apurahojen jakamiseen kasvavat.

Lisätietoja:

Jukka Hako
toimitusjohtaja
Urheiluopistosäätiö sr
Puh. 050 465 0399

Petri Tarkkanen
toimitusjohtaja
Kisakalliosäätiö sr
Puh. 040 843 7300

Lähde:
1 https://ukkinstituutti.fi/liikkuminen/liikkumattomuuden-kustannukset/. Vierailtu 20.5.2024.