Siirry verkkokauppaan »

Tenniksen historiaa Pajulahdessa

Teksti: Pertti Vartiainen LitM, liikunnanopettaja (evp)

Liikuntakeskus Pajulahti juhlii toukokuun lopussa 90 vuotiasta taivaltaan. Hieno pääjuhla järjestettiin perjantaina 24.5. mainioin ohjelmin perinteikkäässä Nikula-hallissa n. 250 kutsuvieraan läsnäollessa.

Kehittyminen TUL:n naisten kesäaikaisesta voimistelukodista nykyaikaiseksi, monipuoliseksi liikuntakeskukseksi on ollut huima ja mielenkiintoinenkin. Miehet pääsivät mukaan 30-luvun puolivälissä, voimistelusali ja muutakin rakennettiin, Pajulahden omistus siirtyi Urheiluopistosäätiölle v. 1952 ja ammatillisen koulutuksen alkoi 1960-luvulla jne.

Pajulahti on ollut tennispaikka n. puolet olemassaoloajastaan. 70-luvulla rakennettiin ensimmäiset kolme plexi-kenttää rantapusikkoon. Tenniksen suosion nousu 70-luvun lopusta alkaen ja edelleen 80-luvulla näkyi ja tuntui myös Pajulahdessa. Kesän tenniskurssit olivat järestään täynnä. Koska tennishallia ei ollut, sisätennistä treenattiin verkot viritellen Nikula-hallin tosi nihkeällä yleisurheilupinnoitteella. Kesätenniksen opettajina noina aikoina olivat mm. Pekka Säilä, Juha Laatu ja Hannu Niemistö.

Ympärivuotinen tennis tuli kunnolla mahdolliseksi, kun ensimmäinen tennishalli rakennettiin 1980-luvun lopussa. Ympärivuotinen tennistoiminta kursseineen, koulutuksineen ja leirityksineen tulivat sitten mahdollisiksi. Pertti Vartiainen nimettiin tuolloin ammatillisen koulutuksen liikunnanopettajatoimen lisäksi tenniksen pääkouluttajaksi. Tennis pysyi edelleen hänen tonttinaan, kun hänet joitakin vuosia myöhemmin osoitettiin vapaa-aikakeskuksen johtajaksi (oto).

Kaupallinen, ympärivuotinen tenniskurssitoiminta ei erityisen hyvin onnistunut, koska naapuri (=Vierumäki) pystyi tarjoamaan parempaa ja haali asiakkaat eikä Pajulahti panostanut tennikseen kylliksi. Kesien tenniskurssit olivat kuitenkin edelleen suosittuja ja sadat ja taas sadat tenniksen harrastajat saivat lisäoppia tai alkuoppinsa niillä.

Kolme ensimmäistä massakenttää rakennettiin palvelemaan kesätennistä. Opettajina oli noina aikoina paljon tuttuja tennisnimiä; Reijo Tuomola, Pentti Lehtoranta, Hannu Mähönen, Matti Laitinen, Heikki Merikoski, Petri Lehtoranta, Markus Arvaja ja toki liuta muitakin.

Massakentistä oli ainainen kisa ja niinpä rantaan rakennettiin tuskaa helpottamaan kolme uutta massakenttää kolmen aiemman lisäksi. Kiivaimpaan kesäaikaan pystytettin vielä ison hiekkatekonurmikentän päätyyn tenniskentät kaikkine verkkoineen, jolloin touhuttiin jo kymmenellä ulkokentällä.

Kun Suomen Tennisliitto 2000-luvulle tultua valitsi Pajulahden yhteistyökumppanikseen, alkoi tapahtua. Pajulahteen palkattiin ensimmäinen täysiaikainen ja -päinen tennisihminen; mainio Pekka Kainulainen koulutuspäälliköksi. Hän teki loistotyötä kouluttajana, koulutusmateriaalien tuottajana, valmentajana jne. Pajulahti rakensi sovitusti myös toisen kahden kentän tennishallin, jolloin hyviä sisäkenttiä oli yhteensä neljä.

Yhteistyö STL:n kanssa oli varsin antoisaa ja sujuvaa ja sitä kehiteltiin liiton ja Pajulahden yhteisessä ”johtoryhmässä” . Valmentajakoulutukset toimivat, leiritystä järjestettiin ja kansainväliset juniorikilpailut lähtivät käyntiin. Kohta Pajulahdessa oli jo kolmekin päätoimista tennistekijää ja Pekkakin siirtyi muihin haasteisiin. Vastuut siirtyivät Harri Suutariselle, Erik Hakkaraiselle ja Jukka Karjalaiselle jne.

Pajulahti on tehnyt jo vuosia tiivistä ja tuloksellistakin yhteistyötä paikallisen ja alueellisenkin tenniksen kanssa. Lahtelaiset tennisseurat, Lahden Verkkopalloseura ja Lahden Tenniskerho ovat olleet aktiivisia kumppaneita juniorivalmennuksen, koulutuksen ja kilpailujen saroilla. Maininnan ansaitsee myös Lahden hieno 50-vuotias Kortteliliiga ja sen tennisjaoston toiminta, välillä myös Pajulahdessa.

Tennis on nykyisinkin vain osa Pajulahden laajaa liikunnan ja urheilun toimintakirjoa. On ollut hienoa olla mukana tuossa kehityskaaressa ja sittemmin seurata tennisosaajien työtä ja sen tuloksia sekä niitä nyt niin upeita puitteita Iso-Kukkasen rantamaisemassa. Onnea 90-vuotias Pajulahti ja sen n. 50-vuotias tennis!

 

Varaa majoitus tästä