Urheiluopistot tuottavat yhteiskunnalle lähes nelinkertaiset hyödyt liikunnan keinoin - Liikuntakeskus Pajulahti

Urheiluopistot tuottavat yhteiskunnalle lähes nelinkertaiset hyödyt liikunnan keinoin

14.11.2024 | Uutiset

Urheiluopistojen toiminnalla on SROI-vaikuttavuusarvioinnin (Social Return on Investment) mukaan yhteiskunnalle merkittävä arvo: liikunta-alan vapaan sivistystyön ja ammatillisen koulutuksen terveydelliset ja sosiaaliset hyödyt nousevat vuosittain 83 miljoonaan euroon. Kun tähän lisätään aluetaloudelliset vaikutukset, kokonaisarvo kohoaa 143 miljoonaan euroon vuodessa. Tämä osoittaa, kuinka tärkeää on panostaa liikuntaan ja hyvinvointiin. Liikkumattomuus aiheuttaa vuosittain vähintään kolmen miljardin kustannukset, ja urheiluopistojen rooli onkin keskeinen: ne kouluttavat ammattilaisia sekä työelämän että seuratoiminnan tarpeisiin, jotta yhä useampi saisi liikunnasta elämänmittaisen tavan.

Kuntoutussäätiön vuonna 2024 toteuttamassa SROI -arvioinnissa tarkasteltiin urheiluopistojen toiminnan terveydellisiä ja sosiaalisia hyötyjä rahamääräisenä. Terveydellisenä mittarina pidettiin liikuntasuositusten täyttymistä ja sosiaalisten hyötyjen mittarina yksinäisyyden vähentymistä.

–         Vaikuttavuusarvioinnin tavoitteena oli osoittaa rahallisesti, kuinka paljon terveydellisiä ja sosiaalisia hyötyjä julkinen sektori saa urheiluopistojen toiminnasta, johon se myöntää vuosittain noin 40 miljoonaa euroa valtionosuuksia.

–         Urheiluopistojen toiminta on huomattavasti laajempaa kuin mitä arviointiin pystyttiin ottamaan mukaan, joten keskityimme erityisesti vapaan sivistystyön sekä ammatillisen koulutuksen tuottamiin lisähyötyihin liikkumisen näkökulmasta, kertoo Urheiluopistot ry:n puheenjohtaja Peter Gabrielsson.

Lisää liikettä ja vähemmän yksinäisyyttä

Tehty SROI-laskelma perustui vuonna 2019 julkaistuun Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tuottamaan raporttiin Suomen urheiluopistojen aluetaloudelliset vaikutukset (Kujala ym. 2019)Raportin mukaan urheiluopistojen vaikutus maakuntien talouteen oli noin 60 miljoonaa euroa eli noin 20 miljoonaa euroa enemmän kuin valtion kokonaisrahoitus. Arvioinnista rajattiin tällöin pois terveydelliset ja sosiaaliset hyödyt sekä vaikutukset alueen imagoon ja houkuttelevuuteen.

–         Tekemässämme taloudellisten hyötyjen arvioinnissa keskityimme ennen kaikkea urheiluopistojen tuottaman liikunnallisen elämäntavan ja yhteisöllisyyden lisäämisen vaikutuksiin, joiden lisäarvo on tulosten mukaan vuosittain 83 miljoonaa euroa.

–          Kokonaisuudessaan SROI-luku 3,6 on todella hyvä, ja osoittaa, että työ liikkumisen ja yhteisöllisyyden lisäämiseksi liikunnan keinoin tuottaa yhteiskunnalle huomattavia säästöjä. On myös hyvä huomioida, että vapaan sivistystyön koulutuksella ja ammatillisella koulutuksella on erityisiä koulutuspoliittisia tavoitteita, mutta niiden vaikutuksia ei sisällytetty tähän arviointiin. Jos koulutuspoliittiset hyödyt olisi huomioitu arvioinnissa, niin SROI-luku olisi vieläkin korkeampi, muistuttaa tutkija Satu Niskanen Kuntoutussäätiöstä.

Vapaan sivistystyön koulutuksen vuorokausia toteutetaan urheiluopistoissa yli 336 000 vuodessa, ja opiskelijoita on yli 141 000. Liikunta-alan ammatillisen peruskoulutuksen ja ammattitutkintojen opiskelijoita on vuosittain yli 2100.

Osaamista ammattilaisille ja seuratoimintaan

Urheiluopistoverkosto koostuu yhdeksästä valtakunnallisesta toimijasta. Uusi verkostostrategia vuosille 2025–2028 hyväksyttiin syyskokouksessa 14.11.2028 Vierumäellä. Strategian painopisteinä korostuvat liikkumisen edistämisen toimenpiteet erityisesti varhaiskasvatuksessa ja kouluissa sekä valmennus- ja johtamisosaamisen kehittäminen seuratoiminnan ja huippu-urheilun tueksi.

–         Verkostostrategia luo yhteisen raamin urheiluopistojen yhteistoimintaan. Olemme erityisesti koulutuksen järjestäjiä jo lakisääteisen tehtävämmekin puolesta. Haluamme, että verkoston asiantuntemus on laajasti yhteiskunnan käytössä, on kyse sitten sote-, kasvatus- tai urheilutoiminnasta. Me unelmoimme, että jokainen lapsi ja nuori liikkuu ja voi hyvin. Sen eteen teemme verkostona töitä ja haastamme kaikki muutkin tahot mukaan, jatkaa Peter Gabrielsson.

Lisätietoja:

Urheiluopistot ry
Peter Gabrielsson, puheenjohtaja, puh. 040 821 3091
Eerika Laalo-Häikiö, pääsihteeri, puh. 040 593 2487

Kuntoutussäätiö
Satu Niskanen, koulutus- ja kustannusvaikuttavuustoiminnan päällikkö, puh. 044 781 3176

Tutustu SROI-arviointiin.


Valtakunnalliseen urheiluopistoverkostoon kuuluu 11 liikunnan koulutuskeskusta. Tavoitteenamme on hyvinvoiva, osaava ja menestyvä Suomi.

Folkhälsan Utbildning, Solvallan Urheiluopisto, Espoo
Eerikkilän Urheiluopisto, Tammela
Kisakallion Urheiluopisto, Lohja
Kolmen Kampuksen Urheiluopisto, Lohja, Lahti ja Helsinki
Kuortaneen Urheiluopisto, Kuortane
Liikuntakeskus Pajulahti, Lahti
Santasport Lapin Urheiluopisto, Rovaniemi
Suomen Urheiluopisto, Vierumäki, Heinola
Tanhuvaaran Urheiluopisto, Savonlinna
Varalan Urheiluopisto, Tampere
Vuokatti Sport, Vuokatti, Kajaani