XX Pajulahden Kestävyysseminaari

26.-27.11.2018 Liikuntakeskus Pajulahdessa

Pajulahden 20. Kestävyysseminaari järjestetään vuonna 2018 yhteistyössä Kestävyyslajien yhteistyöhankkeen, Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön, Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen (KIHU), Paavo Nurmi -keskuksen, Helsingin Urheilulääkäriaseman sekä Liikuntakeskus Pajulahden kesken.

Teemana: Kestävyyslajien yhteisistä haasteista toimenpiteisiin

 

Riittääkö energia? – kestävyysurheilun erityishaasteita 26.11. klo 12-, auditorio

  • 12:00-12:05 Avaus, Olli-Pekka Kärkkäinen, lajiryhmävastaava, Huippu-Urheiluyksikkö
  • 12:05-13:00 Urheilijan suhteellinen energiavaje ja terveys: LT Arja Uusitalo, Helsingin Yliopisto
  • 13:00-13:30 Suhteellinen energiavaje: käytännön työkaluja kartoitukseen ja ennaltaehkäisyyn, LitM, urheiluravitsemuksen tohtorikoulutettava Ida Heikura, Australian Institute of Sport
  • Klo 13:30-13:45 Tauko
  • Klo 13:45-14:15 Psykologinen näkökulma, urheilupsykologi Marja Kokkonen
  • Klo 14:15-14:45 Urheilijanäkökulma uran matkalta: maailmanmestari, olympiamitalisti Aino-Kaisa Saarinen
  • Klo 14:45-15:00 Tauko
  • Klo 15:00-16:15 Norjan urheilijan terveyden toimintamalli, Anita Rapp-Ødegaard, Sunn Idrett, Norja (engl.)
  • Klo 16:15-16:30 Tauko
  • Klo 16:30-18:00 Suomalainen toimintamalli kestävyysvalmennuksen erityiskysymyksiin, learning cafe, LT Katja Mjösund & Maarit Valtonen, vastuulääkäri, Olympiakomitea
  • liikunta ja illallinen ja sauna

 

Korkean paikan harjoittelu 27.11. klo 8.45-15.45, auditorio

  • Klo 8:45-8:50 Avaus, Olli-Pekka Kärkkäinen
  • Klo 8:50-9:45 Miksi kannattaa mennä korkealle harjoittelemaan? LiT, Juha Peltonen, johtaja, HULA
  • Klo 9:45-10:00 Tauko
  • Klo 10:00-11:30 Espanjalaisen korkean paikan harjoittelun esittely, Carmen Calderón Soto, Sierra Nevada
  • Klo 11:30-12:30 Miten korkean paikan harjoittelua kannattaa ohjelmoida harjoitteluun?
  • Valentin Kononen, Jukka Keskisalo, Olli-Pekka Kärkkäinen
  • Klo 12:30-13:30 Lounas
  • Klo 13:30-13:50 Alppimajan käyttö maailmalla ja Suomessa, Rami Virlander, Pajulahti OTC
  • Klo 13:50-15:45 Suomalaisen korkeanpaikan harjoittelun yhteistoimintamallin kehittäminen Ari Nummela, OP Kärkkäinen, Juha Peltonen, Rami Virlander
   • Alustus aiheeseen, Ari Nummela, johtava asiantuntija, KIHU
   • Keskustelu aiheesta Learning Cafe pienryhmätyöskentelyn kautta
   • Loppuyhteenveto seuraavista askeleista kohti yhtenäistä järjestelmää

Opetukselliset menetelmät:

Luennot, ryhmä- ja paneelikeskustelut. Seminaarikieli on suomi.

Seminaariohjelma:

SEMINAARIOHJELMA 2018

Seminaarin kustannukset

 • Ilmoittautuminen 150 euroa. Sisältää majoittumisen kahden hengen huoneissa (1 yö), ohjelmaan merkityt ruokailut, seminaarin ohjelman ja materiaalit.
 • Yhden hengen huone 30 euron lisähinnalla.
 • Ilmoittaudu tästä

Anita Rapp-Ødegaard on Norjan SunnIdrettin ”Terve urheilu” -ohjelman johtaja. Hän avaa seminaarissa Norjan ohjelmaa, käytännön kokemuksia ja toimenpiteitä urheilijoiden terveyden lisäämiseksi kestävyysurheilussa. Mitä opittavaa Norjasta on suomalaisten urheilijoiden terveyden lisäämiseksi?

Maarit Valtonen, MD, PhD, MCR

Valtonen työskentelee vastuulääkärinä Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikössä ja Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksessa. Hän on ollut mukana muun muassa Suomen maastohiihtomaajoukkueen lääkärinä.

Marja Kokkonen on urheilupsykologi, ja Yliopistonlehtori Jyväskylän Yliopistossa asiantuntijuus- ja opetusalueinaan tunne- ja vuorovaikutustaidot opetuksessa, ohjauksessa ja urheiluvalmennuksessa sekä psyykkinen hyvinvointi. Hän on toiminut urheilupsykologina mm. Yleisurheilun arvokilpailujoukkueissa.

Olli-Pekka Kärkkäinen on Olympiakomitean Huippu-Urheiluyksikön kestävyyslajien lajiryhmävastaava. Hän on aiemmin toiminut Suomen ja Tanskan suunnistusmaajoukkueiden päävalmentajana sekä Tanskan yleisurheilumaajoukkueen päävalmentajana. Vuosina 2003-2008 Kärkkäinen veti korkean paikan harjoittelukeskusta Etelä-Afrikan Dullstroomissa.

Aino-Kaisa Saarinen on hiihdon maailmanmestari ja Olympiamitalisti. Saarinen on viidellätoista arvokisamitalillaan yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä suomalaisia maastohiihtäjiä. Lisäksi Saarinen on eniten maastohiihdon maailmancup-osakilpailuja kiertänyt urheilija maailmassa, vuosina 1998-2017. Seminaarissa Aino-Kaisa jakaa kokemustaan oman pitkän uransa haasteiden menestyksekkäästä voittamisesta.

Juha Peltonen, LitT, dosentti, johtaja

Juha Peltonen on ensimmäinen liikuntafysiologian dosentti Helsingin yliopistossa, jonka Liikuntalääketieteen yksikössä hän toimii tutkimusjohtajana Urheilulääketieteen säätiön johtajan toimen ohella. Juhan tutkimusalueen ydin on hengitys- ja verenkiertoelimistön akuuteissa rasitusvasteissa, harjoittelun ja hengitysilman happiosapaineen vaikutuksessa niihin sekä vuoristoharjoittelussa. Juhan tausta huippu-urheiluun on soudussa, jossa hän oli aikanaan MM-tason soutaja ja soutumaajoukkueen päävalmentaja.

LT Arja Uusitalo on urheilulääkäri ja Helsingin Yliopiston Dosentti. Laajalla kokemuksellaan hän haluaa perustaa terveydenhuollossa tutkittuun ja parhaaseen havaittuun tietoon, ja panostaa ennaltaehkäisyyn. Väitöskirjansa hän on tehnyt Raskaan kestävyysurheilun aiheuttamasta ylirasituksesta 1998. Hän on toiminut myös Yleisurheilumaajoukkueen lääkärinä.

Ida Heikura LitM, liikuntafysiologi, on urheiluravitsemuksen tohtorikoulutettava Australian Catholic Universityn ja Australian Institute of Sportin ohjelmassa. Hän on tehnyt kansainvälistä tutkimusta naisjuoksijoiden energiatasapainosta ja toiminut mm. kestävyysjuoksumaajoukkueen ravintoasiantuntijana. Hän luennoi seminaarissa Australiasta videoyhteydellä.   

 

LT Katja Mjösund on Liikuntalääketieteen erikoislääkäri, erityisinä kiinnostuksen kohteinaan urheiluvammat, urheilijan ravitsemus, nestetasapaino, lihaksen aineenvaihdunta ja antidopingtyö.

Katja pyrkii näkemään urheilijan kokonaisuutena. Akuuttien ja kroonisten vammojen lisäksi kiinnostuksen kohteena on kilpaurheilijoiden ylirasitustilat ja vammojen uusiutumisen ennaltaehkäisy. Erillisenä omana kokonaisuutenaan mielenkiintoa herättää naisurheilijoiden erityisongelmat. Mjösund toimii usean maajoukkueen / urheilujoukkueen omalääkärinä.

Valentin Kononen on 50 kilometrin kilpakävelyn maailmanmestari 1995. Kilpailu-uransa jälkeen hän on toiminut useiden kilpakävelijöiden valmentajana. Tänä vuonna Konosen oma valmennettava Veli-Matti ”Aku” Partanen  rikkoi Konosen nimissä olleet 23 vuotta vanhan 5 000 metrin kävelyn Suomen ennätyksen ajalla 18.43,17, ja 20 vuotta vanhan 30 kilometrin kävelyn Suomen ennätyksen ajalla 2.07.03. Kononen on hyödyntänyt korkean paikan harjoittelua omalla urallaan ja valmennuksessaan menestyksekkäästi.

Jukka Keskisalo on 3000m estejuoksun Euroopan mestari 2006, ja toimii SUL:n kestävyysjuoksuvalmentajana (NOV). Keskisalolla on kokemus korkeanpaikan harjoittelusta oman huippu-uran ajalta, sekä nyt maajoukkuevalmentajana. Hän toimii mm. estejuoksija Camilla Richardssonin henkilökohtaisena valmentajana.

Carmen Calderón Soto on Espanjan C.A.R. Sierra Nevadan harjoituskeskuksen Lääketieteellinen johtaja ja korkean paikan harjoittelun asiantuntija. Hän on pitkäaikainen korkean paikan ilmanalan vaikutusten tutkija, ja toiminut usean lajin parissa Sierra Nevadan harjoituskeskuksessa käytännön seurannassa.

Ari Nummela, johtava asiantuntija, LitT, KIHU

Nummala väitteli itsensä liikuntatieteiden tohtoriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 1996. Itä-Suomen yliopisto myönsi hänelle liikuntafysiologian dosentin arvon vuonna 2016. Suurimman osan työurastaan Nummela on suorittanut Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksessa ja tällä hetkellä hän toimii liikuntafysiologian johtavana asiantuntijana. Hän on julkaissut urallaa yli 50 tieteellistä artikkelia ja useita kirjoja. Nummela on ollut aktiivinen valmentaja. Hän on toiminut valmentajana Suomen Urheiluliitossa ja tällä hetkellä hän valmentaa nuoria kestävyysurheilijoita Jyväskylän Kenttäurheilijoissa.