Siirry verkkokauppaan »

21. Pajulahden Kestävyysseminaari

Kiitos kaikille osanottajille seminaarista! Anna palautetta 21. Kestävyysseminaarista 2019: tästä

Pajulahden kestävyysseminaari järjestetään 25.-26.11.2019 Liikuntakeskus Pajulahdessa yhteistyössä Kestävyyslajien yhteistyöhankkeen, Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön, Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen (KIHU) ja Helsingin Urheilulääkäriaseman kanssa.

Teemana: Suorituskykyisyys kestävyysurheilussa ja korkean paikan harjoittelu

ma 25.11. klo 12.00  Suorituskykyisyys kestävyysurheilussa

 • Avaus, Lasse Mikkelsson, Pajulahti
 • Avaus päivän aiheeseen, Mika Lehtimäki ja O-P Kärkkäinen, HUY
 • Kalle Berglund training and training philosophy to 1500m Swedish record 3.33,70, coach Janne Bengtsson (englanniksi)
 • Suorituskykyisyys ja voimaharjoittelu kestävyyslajeissa, Jussi Mikkola, KIHU
 • Nuoren juoksija-hiihtäjä Eemil Helanderin harjoittelu, Ari Nummela, KIHU
 • Krista Pärmäkosken voimaharjoittelu, Tommi Pärmäkoski
 • Suorituskykyisyys suunnistuksessa, Antti Örn
 • Demoharjoitus, Tommi Pärmäkoski
 • liikunta ja sauna
 • Illallinen                                                                                                                        

ti 26.11. klo 8.30-16.30 Korkean paikan harjoittelu

 • Avaus päivän aiheeseen, Juha Peltonen, HULA
 • Effect of endurance training and altitude training on hemoglobin mass and performance – A Swiss perspective, Jon Wehrlin, SUI (englanniksi)
 • Korkealta kuumaan ja kosteaan – case Tokio 2020, Esa Hynynen, Kihu
 • Krista Pärmäkosken korkeanpaikan harjoittelun toteutus ja kokemukset, valmentaja Matti Haavisto
 • Kävelijöiden valmistautuminen kauteen alppimajaa ja –telttaa hyödyntäen, J. Lehtinen
 • Pikkusuksen lajien tutkimus- ja kehittämishanke: valmistautuminen Pekingin olympialaisiin, Olli Ohtonen
 • Yhteenveto- ja paneelikeskustelu, esiintyjät (pj Ari Nummela)

pj Rami Virlander, Pajulahti

Opetukselliset menetelmät:

Luennot demot ja paneelikeskustelut. Seminaarikieli on suomi ja osin englanti.

Seminaarin kustannukset

 • Ilmoittautuminen 160 euroa. Sisältää majoittumisen kahden hengen huoneissa (1 yö), ohjelmaan merkityt ruokailut, seminaarin ohjelman ja materiaalit.
 • Yhden hengen huone 30 euron lisähinnalla.
 • Ilmoittaudu tästä

LitT Olli Ohtonen työskentelee Projektipäällikkönä Liikuntateknologian yksikössä Vuokatissa. Hän valmentaa mm. olympiavoittaja Iivo Niskasta. Suomen Valmentajat ry on valinnut Ohtosen vuoden valmentajaksi 2017 ja 2018, ja hänet palkittiin vuoden valmentajana Urheilugaalassa tammikuussa 2018.

Janne Bengtsson on Ruotsin 1500m ennätyksen 3.33,70 Dohan MM-finaalissa (9.) juosseen Kalle Berglundin valmentaja Spårvagens FK:sta Ruotsista. Bengtsson on yksi Ruotsin meritoituneimmista kestävyysjuoksuvalmentajista yli 40:llä yleisen sarjan Ruotsinmestaruusmitalillaan. Aiempia valmennettavia hänellä on ollut mm. Patrik Johansson 1500m 3.38,95, Kent Claesson 3000m 7.48,44i ja Gunilla Andrén 800m 2.03,94. Vuonna 2017 hänet on palkittu European Athletics Coaching Awardilla. Nyt Kalle Berglund on noussut Euroopan ja maailman huipulle hieman muuttuneella harjoitusfilosofialla.

Jon Wehrlin, PhD, on Sveitsin Magglingenista Sveitsin Eliittiurheilun kestävyysfysiologian ryhmän johtaja. Yksikkö vastaa Sveitsissä tieteellisestä tuesta kestävyyslajien maajoukkueille. Hänen tutkimuksensa on keskittynyt erityisesti korkean paikan harjoittelun vaikutuksiin hemoglobiinimassaan ja kestävyysurheilijoiden suorituskykyyn. Hän on myös ollut jäsenenä erityisryhmässä, joka luo suuntaviivat sveitsiläisurheilijoiden valmistautumiseen Olympialaisiin.

Matti Haavisto on pitkäaikainen Krista Pärmäkosken henkilökohtainen valmentaja, ja toimii Suomen maastohiihtomaajoukkueen johtajana. Krista Pärmäkoski on kymmenkertainen maastohiihdon arvokisamitalisti, joista 4 olympiamitalia. Hän on harjoitellut uransa aikana useita jaksoja korkean paikan olosuhteita hyödyntäen.

Jani Lehtinen toimii Suomen Urheiluliiton kilpakävelyn Nuorten olympiavalmentajana. Hän on itse edustanut Suomea MM- ja olympiatasolla kilpakävelyssä.

Tommi Pärmäkoski toimii vaimonsa, hiihtäjä Krista Pärmäkosken voimavalmentajana. Aiemmin Pärmäkoski on toiminut valmentajana mm. Formula 1:ssä ja tällä hetkellä jääkiekossa Lahden Pelicansin fysiikkavalmentajana.

Antti Örn toimii Suomen Suunnistusliiton Nuorten Olympiavalmentajana Helsingissä ja nuorten maajoukkueen valmentajana. Örn on toiminut myös Topi Raitasen valmentajana ennen Janne Ukonmaanahoa.

LitM Jussi Mikkola toimii Kilpa- ja Huippu-Urheilun tutkimuskeskuksen Kihun urheilufysiologian asiantuntijana ja maastohiihdon voimaharjoittelun asiantuntijana.

Olli-Pekka Kärkkäinen on Olympiakomitean Huippu-Urheiluyksikön kestävyyslajien lajiryhmävastaava. Hän on aiemmin toiminut Suomen ja Tanskan suunnistusmaajoukkueiden päävalmentajana sekä Tanskan yleisurheilumaajoukkueen päävalmentajana. Vuosina 2003-2008 Kärkkäinen veti korkean paikan harjoittelukeskusta Etelä-Afrikan Dullstroomissa.

Juha Peltonen, LitT, dosentti, johtaja

Juha Peltonen on ensimmäinen liikuntafysiologian dosentti Helsingin yliopistossa, jonka Liikuntalääketieteen yksikössä hän toimii tutkimusjohtajana Urheilulääketieteen säätiön johtajan toimen ohella. Juhan tutkimusalueen ydin on hengitys- ja verenkiertoelimistön akuuteissa rasitusvasteissa, harjoittelun ja hengitysilman happiosapaineen vaikutuksessa niihin sekä vuoristoharjoittelussa. Juhan tausta huippu-urheiluun on soudussa, jossa hän oli aikanaan MM-tason soutaja ja soutumaajoukkueen päävalmentaja.

Ari Nummela, johtava asiantuntija, LitT, KIHU

Nummela väitteli itsensä liikuntatieteiden tohtoriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 1996. Itä-Suomen yliopisto myönsi hänelle liikuntafysiologian dosentin arvon vuonna 2016. Suurimman osan työurastaan Nummela on suorittanut Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksessa ja tällä hetkellä hän toimii liikuntafysiologian johtavana asiantuntijana. Hän on julkaissut urallaa yli 50 tieteellistä artikkelia ja useita kirjoja. Nummela on ollut aktiivinen valmentaja. Hän on toiminut valmentajana Suomen Urheiluliitossa ja tällä hetkellä hän valmentaa nuoria kestävyysurheilijoita Jyväskylän Kenttäurheilijoissa.

Varaa majoitus tästä