Siirry verkkokauppaan »

Pajulahden tarina

Pajulahden historiassa eletään jo yhdeksättä vuosikymmentä. Vanhat nastolalaiset kutsuivat jo 1900-luvun alussa pajurantaista lahdenpoukamaa Pajulahdeksi. Itse urheiluopiston perustamisen ajankohtana voidaan pitää toukokuun 21. päivää 1929, jolloin Työväen Urheiluliiton liittotoimikunta antoi valtuudet ostaa kiinteistön liiton naistoimikunnalle voimistelu- ja urheilukotia varten. Terveellisestä ilmastostaan tunnettu Nastola oli tuohon aikaan noin 6000 asukkaan kunta, jonka pääelinkeino oli maatalous sekä kunnassa oli lankarullatehdas ja keuhkotautiparantola.

Pajulahden rakenteelliseen kehitykseen on vaikuttanut monet poliittiset tahot; mm. Urho Kekkonen on ollut äänestämässä uuden voimistelusalin rakentamisen puolesta 1930-luvulla. Voimistelusalin yhteyteen 1937 valmistui lisää majoitustilaa sekä opetuksen kannalta tärkeä luentosali. Ympärivuotiseen toimintaan tähdänneeseen Pajulahteen oli vuoteen 1949 mennessä rakennettu asuntosiipi, näyttämö, toimistotiloja, voimailusali ja rantasauna. 1950-luvulla valmistui urheilukenttä, henkilökunnan asuinrakennukset sekä maapohjahalli eli nykyinen Nikula-halli. 1970-luvun isoin hanke oli uusi päärakennus, johon sisältyi palloiluhalli, uinnin opetusallas ja voimailu-, opetus-, hallinto- sekä toimistotiloja. Vuonna 1988 valmistui päärakennuksen majoitustilojen jatko-osa, johon tulivat mm. auditorio, vastaanottotilat, kirjasto ja lisää toimistotiloja. Samana vuonna avattiin myös uusi tennishalli. Vuonna 1997 luistimet iskivät uuden jäähallin jään pintaan ja 1999 pulahdettiin uimahalliin. 2010 avautunut, yli 11 000 neliöinen, Pajulahti Halli palvelee kymmenien eri lajien edustajia. Hotellimajoitus kasvoi vahvasti 2000-luvun alkupuolella, ja täysin esteetön hotelli Kalliopaju avattiin vuonna 2015.

Ohjaajakoulutusta Pajulahdessa on ollut alusta alkaen, mutta liikunnan ammatillinen koulutus on alkanut 1951. Nimikettä liikuntaneuvoja käytettiin aina vuoteen 1963, jonka jälkeen alettiin puhumaan liikunnanohjaajista. Opiskelijoina on ollut kymmeniä arvo- kilpailumitalisteja ja jopa olympiamitalisteja, kuten Kyösti Sillanpää, Voitto Helsten, Pauli Nevala, Jukka Ylipulli, Jani Sievinen ja viimeisimpänä paralympiamitalisti Henry Manni. Nykyään Pajulahdesta valmistuu vuosittain noin 100 liikunnan ammattilaista.

Tähän päivään tultaessa Pajulahden merkittävin historiaan vaikuttanut tapahtuma oli urheiluopiston yhtiöittäminen keväällä 1996, jolloin toimintansa aloitti Valtakunnallinen valmennus- ja liikuntakeskus Oy. Paikan edelleen omistava Urheiluopistosäätiö on perustettu vuonna 1952. Pajulahti on Suomen ainoa Olympia- ja Paralympiakomitean virallinen valmennuskeskus. Myös Päijät-Hämeen urheiluakatemia on nykyisin osa Pajulahtea.

Vuoden 2019 toukokuussa juhlittiin näyttävästi 90-vuotiasta Pajulahtea. Katso juhlavuoden kunniaksi tehty näytelmä Pajulahden Laulu.

Nuori liikunnanohjaaja Panu Lahti (Antti Autio) on juuri päässyt unelmiensa työpaikkaan Pajulahteen töihin. Itsevarma urheilulupaus haaveilee maineesta ja kunniasta, mutta hänellä on vielä paljon opittavaa ennen kuin hän todella ymmärtää Pajulahden hengen. Nuorukaisen koutseina toimivat niin Pajukettu, naisvoimistelijat kuin keihäslegenda Soini Nikkinenkin.

Pajulahden laulu kertoo tarinaa Pajulahden yhdeksästä vuosikymmenestä. Se on hilpeä, haikea, sporttinen ja kunnon esitys Pajulahden menneestä ja tulevasta. Esityksen on käsikirjoittanut ja ohjannut teatteriohjaaja, käsikirjoittaja ja taiteellinen johtaja Anni Mikkelsson.

 

Sijainti Iso-Kukkasen rannalla, luonnon keskellä, ammattitaitoiset liikunnanohjaajat, -opettajat ja valmentajat sekä rakentamisen vuosikymmenet mahdollistavat nykypäivänä lähes kaikki liikunta- ja urheilulajit alueellamme. Juuri Pajulahden pitkän historian myötä alueen monipuolisuus ja osaaminen ovat vain vahvistuneet, uusien lajien kasvaessa ja perinteisten lajien suosion säilyessä. Kasvusta huolimatta meille pajulahtelaisille on tärkeää näyttäytyä alueemme kanssa ihmisen kokoisena paikkana, jota on helppo lähestyä, ja jonne on mukava tulla.

Alusta alkaen Pajulahdessa on sanottu: ”Emme kasvata sielua emmekä ruumista vaan ihmistä”.

Pajulahden toimintaa ohjaavat seuraavat arvot: #intohimoliikuttaa #tavoitteistatotta #asenneratkaisee #asiakasedellä #liikuntajaurheilukuuluukaikille

Tervetuloa vieraaksemme, historian värittämään, kehittyvään kohteeseen!

Urheiluopistot ovat koulutusorganisaatioita, huippu-urheilun valmennuskeskuksia ja koko kansan vapaa-ajan liikuntaharrastuksen keskuksia. Urheiluopistot ry on 11 urheiluopiston kattojärjestö, joka vastaa urheiluopistoverkoston yhteisestä kehittämisestä, vaikuttamisesta liikunta- ja koulutuspoliittisella kentällä, yhteistyöstä kumppaneiden kanssa suomalaisen liikunnan ja urheilun kehittämisestä sekä urheiluopistojen arvostuksen nostamisesta. Yhdistyksen toimipiste sijaitsee Varalan Urheiluopistolla Tampereella.

Lue listää Urheiluopistot ry:stä täältä

Varaa majoitus tästä