Siirry verkkokauppaan »

UUTINEN 27.11.2018: Pajulahteen rakentuu uusi hotelli

Liikuntakeskus Pajulahteen, Suomen Olympia- ja Paralympiakomitean viralliseen valmennuskeskukseen, rakentuu kesäksi 2019 uusi 32 huoneen, kahden erillisrakennuksen, huoneistohotelli Puistopaju. Rakennus- projektista valtakunnallisesti mielenkiintoista tekee siihen rakentuvat kahdeksan alppimajahuonetta, joissa voidaan säädellä hengitettävän ilman happipitoisuutta vastaamaan vuoristo-olosuhteita. ”Haluamme panostaa huippu-urheilun kansainvälisiin olosuhteisiin”, kertoo Pajulahden toimitusjohtaja Lasse Mikkelsson. ”Meillä Suomessa ei ole luonnossa vuoristo-olosuhdetta, ja on jo ympäristön kannalta kannalta tärkeää, että niiden luokse ei aina tarvitse lentää. Haluamme myös tasa-arvoistaa suomalaisen urheilijan mahdollisuutta päästä lajinsa huipulle harjoittelulla lähempänä kotiaan”, muistuttaa Olympiakomitean hallituksen jäsenenäkin toimiva Mikkelsson.

Alppimaja-asumisen ”korkeutta” voidaan säätää typen avulla merenpinnan tasolta aina 5000 metriin asti. Jokaisella vajaan 30 neliön huoneella on oma säätöyksikkö, eli seinänaapuri voi nukkua yönsä korkeam- malla. ”Hapen turvarajat sekä suljetut säätötilat varmistavat huoneiden käytön myös perushotellihuoneina. Jokaiseen esteettömään hotellihuoneeseen on oma sisäänkäynti sekä minikeittiö, kylpyhuone ja parveke tai terassi”, summaa Mikkelsson hirsirakenteisen hotellin varustusta. Talot toimittaa Honkatalot, ja pääurakoitsijana on HUJ Construction. Uusi, noin neljän miljoonan euron, hotellihanke kasvattaa Pajulahden majoituskapasiteettia lähes 900 vuodepaikkaan. ”Vanhimman opistomajoitusrakennuksen purkamista arvioidaan Puistopajun valmistuttua.”

Alppimajojen ja –telttojen käyttö huippu-urheilussa maailmalla on laajaa. ”Suomessa alppimajoja on ollut aiemmin Vuokatissa ja Rovaniemellä 1995-2005, Jyväskylässän Laajavuoressa 1996-2002 sekä yksityisiä rakennelmia Kolilla ja Kalajoella sekä joidenkin hiihtäjien yksityisessä käytössä”, taustoittaa Pajulahden kestävyyslajien valmentaja Rami Virlander. Pajulahden alppimajalaitteiston toimittaa alan johtava kansain- välinen valmistaja Hypoxico Altitude Training Systems (USA), jonka Euroopan yksikkö sijaitsee Saksan Bickenbachissa. ”Hypoxico Altitude Training Systemsin referenssilistassa on vuosien 2012-2017 aikana ympäri maailmaa rakennettua 85 julkista kohdetta, yksityisiä kohteita sekä lisäksi tieteellistä yhteistyötä lukuisien yliopistojen kanssa Saksassa, Australiassa, Ruotsissa ja Venäjällä. USA:ssa mm. taitoluistelumaajoukkuetta varten on rakennettu oma huoneistonsa sekä huoneistoja on USA:n olympiakomitean valmennuskeskuksessa. Seuraava, toisen valmistajan, 20 huoneen kohde avautuu Ison-Britannian Loughboroughiin.”

Useat maailman huippu-urheilijat hyödyntävät alppihuoneita tai alppimajoja harjoittelussaan, mukaan lukien esimerkiksi Ison-Britannian kestävyysjuoksija Mo Farah, Ruotsin jalkapalloilija Zlatan Ibrahimovic ja Puolan 800m juoksija Adam Kszczot. Puolalaiset keskimatkanjuoksijat ovat raportoineet käyttävänsä Puolan Zakopanen alppimajahotellia 18-28 päivän jaksoissa harjoitusjaksojen alussa sekä kesän aikana. ”Korkeaan ilmanalaan sopeutumisella ja harjoittelulla voidaan parantaa veriarvoja, lisätä hapen kuljetus- ja hyväksikäyttökykyä sekä tehostaa normaalia harjoitusvaikutusta”, summaa Virlander. Alppimajojen hyödyntäminen ennen vuoristoleiriä mahdollistaa paremman sopeutumisen vuoristoon, sekä vuoristoleirien jälkeen vuoriston hyötyä voidaan jatkaa pidempään tekemällä alppimajajakso kotimaassa. Kestävyyslajeissa trendinä on vuoristopäivien määrän maksimoiminen kauden aikana vuoristoharjoittelu- ja alppimajajaksoilla.

”Living high –training low, eli asuminen korkealla ja harjoittelu merenpinnan tasolla on todettu olevan yksi tehokkaimmista keinoista huippu-urheilijan harjoitteluun. Vuoristohuoneet mahdollistavat tämän Pajulahdessa ilman erillistä matkustamista vuoriston ja merenpinnan tason välillä”, päättää Virlander.

 

Artikkelikuva: Havainnekuva hotelli Puistopaju

Kuva: vas. Mikkelsson, oik. Virlander

Teksti: Tanja Keskitalo ja Rami Virlander

Varaa majoitus tästä