Hieronnan koulutusohjelma

Hieronnan koulutusohjelman opintokokonaisuus noudattaa opetushallituksen hieronnan ammattitutkinnon tutkinnon perusteiden opintokokonaisuutta ja antaa valmiudet suorittaa hieronnan ammattitutkinnon näyttöinä.

Haluatko oppia taidon, joka auttaa muita voimaan paremmin ja lisää hyvinvointia? Opinnot antavat tiedolliset ja taidolliset valmiudet hierojan ammatin harjoittamiseen. Hieronnan koulutusohjelman opintokokonaisuus noudattaa opetushallituksen hieronnan ammattitutkinnon tutkinnon perusteiden opintokokonaisuutta ja antaa valmiudet suorittaa hieronnan ammattitutkinnon näyttöinä. Koulutus on urheiluhierontapainotteinen ja käytännönläheinen. Koulutus kestää noin vuoden. 

Pajulahden hieroja nainen hieroo hierontatuolissa makaavan naisen yläselän lihaksia.

Valmentava kurssi:  mahdollisuus suorittaa ammattiosaamisen näyttö opintojen aikana 
Tutkintonimiketavoite:  Hieronnan ammattitutkinto, 150 osp 
Pääsyvaatimukset:   ammattiin soveltuminen 
Haku:   jatkuva, erillishaku-sivujemme kautta 

Koulutus alkaa: Suunniteltu ryhmän aloitus vuoden 2025 aikana 
Opiskelumuoto:   monimuoto, lähiopetus jaksoissa. Päätoimista opiskelua 
Maksullista koulutusta: kyllä 

Ammattinimike: Koulutettu hieroja (nimike suojattu) 

Ylhäältäpäin katsottuna Pajulahden hieroja hieromassa makaavan asiakkaan oikeaa pohjetta.
Selkähieronta Pajulahti

Koulutuksen hinta 

Hierojaopinnot ovat maksullista aikuiskoulutusta. Koulutuksen kokonaishinta on päiväopiskeluna alkaen 1600 €. Hinta sisältää opetuksen, näytöt sekä lounaan opiskelupäivinä. 

Opinnot ovat päätoimisia ja opiskelijalla on mahdollisuus hakea Kelan opintotukea. Päiväopinnot suoritetaan jaksoittain Hierontapolilla ja opiskeluympäristössä. 

Hierojan ammattitutkinnon suorittanut on hakukelpoinen jatko-opintoihin korkea-asteelle. 

Hieronnan koulutusohjelman opintokokonaisuudet

 • Tuki- ja liikuntaelinongelmat 
 • Valmiudet yrittäjyyteen 
 • Kansansairaudet 
 • Urheiluvammat ja urheilijan hieronta 
 • Lihastasapainon ja liikkuvuuden edistäminen 

Valinnaisena tutkinnon osana lisäksi: 

 • Yksilöllinen liikunnan ohjaaminen (Personal trainer) 

Hierojan työssä korostuu hieronnan lisäksi ohjeiden antaminen lihasten venytyksistä ja vahvistamisesta, liikunnasta, ergonomiasta, ravinnosta ja terveellisistä elämäntavoista.  

Pajulahdessa pystytään opiskelujen aikana tarjoamaan opiskelijoille hierontakokemuksia hyvin erilaisten asiakasryhmien parissa aina huippu-urheilijoista ikääntyviin terveysliikunnan harrastajiin sekä vammaisurheilijoista soveltavan liikunnan harrastajiin. 

Urheileva opiskelija saa käyttöönsä monipuoliset liikuntatilamme ja apua valmentautumiseen.  

 • Mahdollisuus treenata kahdesti päivässä 
 • Huippu olosuhteet harjoitteluun 
 • Useita vaihtoehtoja palautumiseen 
 • Säännöllinen ruokailu runsaasta noutopöydästä 
 • Mahdollisuus hyödyntää urheiluakatemian palveluita 

Lue lisää: Urheiluakatemian palvelut Pajulahdessa 

Aktiivisille kilpaurheilijoille tehdään henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, joka mahdollistaa harjoittelun opintojen aikana.

Tutkinnon suorittanut on oikeutettu hakemaan 400 euron suuruista ammattitutkintostipendiä Työllisyysrahaston ehtojen mukaisesti. Oletko oikeutettu? 
Lue lisää: Ammattitutkintostipendi 

Hierojan ammattitutkinnon suorittanut on hakukelpoinen jatko-opintoihin korkea-asteelle. 

Markku Rimpiläinen 
hieroja, liikuntakasvatusupseeri 

Valmistuin hierojan ammattitutkintoon Pajulahden hierojakoulusta keväällä 2016. Hain hierojakouluun pitääkseni välivuoden työelämästä. Yrittäjänä toimiminen tai edes hieronta ammattina ei kuitenkaan ollut syy, miksi lähdin hierontaa opiskelemaan. Opintojen sisältö (kuten esimerkiksi anatomia) kiinnosti enemmän kuin se että lähtisin yrittäjäksi. Anatomian opinnoista koin olevan hyötyä valmennustyössä jota olen muutaman vuoden tehnyt ja näin on myös ollut. 

Nyt, muutama vuosi tutkinnon suorittamisen jälkeen olen ollut tyytyväinen valintaani pitää välivuosi ja opiskella yksi tutkinto lisää. Koen että olen saanut tutkinnolta sen mitä lähdin sieltä hakemaan. Pystyn tukemaan urheilijoita eri tavalla kuin ennen opintoja. Olen myös pystynyt siirtämään tutkinnolla opittuja asioita päivätyöhöni. 

Varsinaista hierontaa teen vähän mutta kuitenkin sen verran että tuntuma tekemiseen säilyy. 

Pajulahdessa on hyvät mahdollisuudet opiskella hierojan ammattitutkintoon. Vahva suositus. 

Oma urheilutaustani on  kirjava, lapsuuden yleisurheilusta kamppailulajien kautta jääurheiluun. Näistä kokemuksista syttyi kipinä valmentamiseen. Valmennushommat alkoivat 2000 luvun alussa ja halu oppia uutta vei Vierumäelle lasten ja nuorten valmentajille tarkoitettuun liikuntaneuvojan ammattitutkintoon valmistavaan koulutukseen. Valmennusta tein tuolloin ja tuon jälkeenkin OTO:na. Myös urheiluhierojan opinnot kiinnostivat, koska niiden myötä monipuolinen ammatillinen osaaminen paranisi huomattavasti. Työnantajan näyttäessä vihreää valoa hierojaopinnoille, valitsin Pajulahden opiskelupaikaksi hierojaopinnoille. Opintojen alkaessa elokuussa tuli heti selväksi, että upea ryhmä opiskelijoita eri puolilta Suomea kasassa, ikäjakauman ollessa 18-49 vuotta. Opiskelujen aikana  hierontatapahtuma käytiin läpi niin teoriassa kuin käytännössä otteineen, tutkimisineen ja hoitokokonaisuuden muodossa. Anatomian opiskelussa viriteltiin lankoja, väritettiin kirjaa ja päntättiin enemmänkin Asterixista tuttuja latinankielisiä lihasten nimiä. Lisäksi tutustuttiin sähköhoidon ja kinesioteippauksen perusteisiin ja käytiin läpi urheilijan palautumista ja siihen vaikuttavia tekijöitä. 

Mieleeni on jäänyt Pajulahti ympäristönä ja henkilökuntansa puolesta tarjoavat hienot puitteet suorittaa opinnot. Lisäksi opettajien kannustava asenne itsensä jatkuvaan kehittämiseen ja haastamiseen oli tärkeä tekijä opintojen varrella. 

Loppujen lopuksi ammatinvaihto toteutui omaltakin osaltani vuonna 2017, kun siirryin kokopäiväsesti paikallisen Liiga organisaation palvelukseen. Tuo moniammatillinen osaaminen oli minun tapani ja mahdollisuuteni siirtyä työhön, jota olen saanut tehdä viimeiset 4 vuotta niin valmentajana kuin hierojanakin.