Seikkailupuistoliput ennakkoon edullisemmin! Osta tästä. 

Pajulahti

Pajulahti on monipuolinen urheilun, liikunnan ja hyvinvoinnin keskus, joka palvelee niin huippu-urheilijoita kuin lähialueen asukkaitakin. Pajulahti on perustettu vuonna 1929 ja se sijaitsee Iso-Kukkasen rannalla Nastolassa.

Monipuolinen ja esteetön urheiluopisto

Pajulahti on Suomen ainoa virallinen Olympia- ja Paralympia valmennuskeskus. Suomen yhdenvertaisimpana urheiluopistona olemme panostaneet muun muassa esteettömyyteen ja erilaisten rajoitusten huomioimiseen.

Siksi kutsumme sinut Pajulahteeni juuri sellaisena kuin olet. Meille kaikki ovat yhdenvertaisia – yhtä arvokkaita ja yhtä oikeutettuja nauttimaan itsestään, liikkumisesta, luonnosta sekä innostavasta yhdessäolosta.

Monipuolinen Pajulahti tarjoaa mahdollisuuksia:

  • Urheilijoille
  • Opiskelijoille
  • Kouluryhmille
  • Yrityksille
  • Tapahtumajärjestäjille
  • Aktiivisille liikkujille
  • Lomailijoille
  • Liikunta- ja majoitusalan ammattilaisille
Porukka yleisurheilijoita juoksemassa Pajulahti Hallissa.

Asiakaslupauksemme

Pajulahti on Suomen yhdenvertaisin ja kiinnostavin
urheilun ja liikunnan keskus.

Pajulahti on paikka, jossa jokainen voi löytää ilon liikunnasta ja urheilusta. Me olemme täällä tukemassa sinua matkallasi kohti terveyttä, hyvinvointia ja urheilullista kehitystä, riippumatta siitä, missä kohtaa liikkujan tai urheilijan polkuasi olet. ​

Meillä pääset mukaan yhteisöön, jossa jokainen on arvostettu​
ja tervetullut juuri sellaisena kuin on.​


Liikuntakeskus Pajulahti

Pajulahdessa ilo liikuttaa ​

Unelmamme on olla Suomen kiinnostavin ja houkuttelevin liikunta-alan työpaikka, edelläkävijä yhdenvertaisuudessa ja merkittävä liikunnan ja hyvinvoinnin edistäjä ihan kaikille. ​

Pajulahdessa “Ilo liikuttaa” on enemmän kuin iskulause; se on elämäntapa ja asenne. Me rakennamme siltoja, jotka yhdistävät ihmisiä liikunnan ilon kautta ja luomme yhteisön, jossa jokainen on arvostettu ja tervetullut. Olitpa sitten urheilun huipulla oleva tai matkalla sinne oleva nuori urheilija, liikkuva lapsiperhe tai aikuinen liikunnan ystävä, meillä on tarjottavaa jokaiselle.​

Missiomme on tarjota esteetön ja monipuolinen ympäristö, jossa jokainen – riippumatta taustastaan tai kyvyistään – voi löytää ilon liikunnasta ja urheilusta. Uskomme, että liikunta ja urheilu kuuluvat kaikille, ja tämä arvo ohjaa kaikkea toimintaamme.​

Me pajulahtelaiset emme vain puhu muutoksesta, me rohkaisemme toimintaan. Työntekijämme ovat suurin ja arvokkain voimavaramme, ja varmistamalla heidän hyvinvointinsa voimme taata, että myös asiakkaamme voivat hyvin. Pajulahdessa liikunnan ilo ja yhdenvertaisuuden supervoimat kohtaavat!​

“Emme kasvata sielua emmekä ruumista vaan ihmistä”.

Pajulahdessa alusta alkaen sanottua

Historiallinen Pajulahti

Pajulahden historiassa eletään jo yhdeksättä vuosikymmentä. Vanhat nastolalaiset kutsuivat jo 1900-luvun alussa pajurantaista lahdenpoukamaa Pajulahdeksi. Itse urheiluopiston perustamisen ajankohtana voidaan pitää toukokuun 21. päivää 1929, jolloin Työväen Urheiluliiton liittotoimikunta antoi valtuudet ostaa kiinteistön liiton naistoimikunnalle voimistelu- ja urheilukotia varten. Terveellisestä ilmastostaan tunnettu Nastola oli tuohon aikaan noin 6000 asukkaan kunta, jonka pääelinkeino oli maatalous sekä kunnassa oli lankarullatehdas ja keuhkotautiparantola.

Pajulahden rakenteelliseen kehitykseen on vaikuttanut monet poliittiset tahot; mm. Urho Kekkonen on ollut äänestämässä uuden voimistelusalin rakentamisen puolesta 1930-luvulla. Voimistelusalin yhteyteen 1937 valmistui lisää majoitustilaa sekä opetuksen kannalta tärkeä luentosali.

Ympärivuotiseen toimintaan tähdänneeseen Pajulahteen oli vuoteen 1949 mennessä rakennettu asuntosiipi, näyttämö, toimistotiloja, voimailusali ja rantasauna. 1950-luvulla valmistui urheilukenttä, henkilökunnan asuinrakennukset sekä maapohjahalli eli nykyinen Nikula-halli. 1970-luvun isoin hanke oli uusi päärakennus, johon sisältyi palloiluhalli, uinnin opetusallas ja voimailu-, opetus-, hallinto- sekä toimistotiloja.

Vuonna 1988 valmistui päärakennuksen majoitustilojen jatko-osa, johon tulivat mm. auditorio, vastaanottotilat, kirjasto ja lisää toimistotiloja. Samana vuonna avattiin myös uusi tennishalli. Vuonna 1997 luistimet iskivät uuden jäähallin jään pintaan ja 1999 pulahdettiin uimahalliin. 2010 avautunut, yli 11 000 neliöinen, Pajulahti Halli palvelee kymmenien eri lajien edustajia. Hotellimajoitus kasvoi vahvasti 2000-luvun alkupuolella, ja täysin esteetön hotelli Kalliopaju avattiin vuonna 2015.

Opiskelu Pajulahdessa

Ohjaajakoulutusta Pajulahdessa on ollut alusta alkaen, mutta liikunnan ammatillinen koulutus on alkanut 1951. Nimikettä liikuntaneuvoja käytettiin aina vuoteen 1963, jonka jälkeen alettiin puhumaan liikunnanohjaajista. Opiskelijoina on ollut kymmeniä arvo- kilpailumitalisteja ja jopa olympiamitalisteja, kuten Kyösti Sillanpää, Voitto Helsten, Pauli Nevala, Jukka Ylipulli, Jani Sievinen ja viimeisimpänä paralympiamitalisti Henry Manni. Vuonna 2022 Pajulahden ammatillinen koulutus siirtyi Urheiluopisto 3K:lle, joka on Pajulahden ja Kisakallion urheiluopistojen ammatillisten koulutusten yhteenliittymä. Pajulahteen jäi vielä Averett-yliopistokoulutus (yhteistyössä amerikkalaisen Averett-yliopiston kanssa) ja hieronnan koulutusohjelma.

Pajulahden urheiluopisto

Tähän päivään tultaessa Pajulahden merkittävin historiaan vaikuttanut tapahtuma oli urheiluopiston yhtiöittäminen keväällä 1996, jolloin toimintansa aloitti Valtakunnallinen valmennus- ja liikuntakeskus Oy. Paikan edelleen omistava Urheiluopistosäätiö on perustettu vuonna 1952. Pajulahti on Suomen ainoa Olympia- ja Paralympiakomitean virallinen valmennuskeskus. Myös Päijät-Hämeen urheiluakatemia on nykyisin osa Pajulahtea.

90-vuotias Pajulahti

Vuoden 2019 toukokuussa juhlittiin näyttävästi 90-vuotiasta Pajulahtea. Juhlavuoden kunniaksi tehtiin näytelmä Pajulahden Laulu, jossa nuori liikunnanohjaaja Panu Lahti (Antti Autio) on juuri päässyt unelmiensa työpaikkaan Pajulahteen töihin.

Itsevarma urheilulupaus haaveilee maineesta ja kunniasta, mutta hänellä on vielä paljon opittavaa ennen kuin hän todella ymmärtää Pajulahden hengen. Nuorukaisen koutseina toimivat niin Pajukettu, naisvoimistelijat kuin keihäslegenda Soini Nikkinenkin.

Pajulahden laulu kertoo tarinaa Pajulahden yhdeksästä vuosikymmenestä. Se on hilpeä, haikea, sporttinen ja kunnon esitys Pajulahden menneestä ja tulevasta. Esityksen on käsikirjoittanut ja ohjannut teatteriohjaaja, käsikirjoittaja ja taiteellinen johtaja Anni Mikkelsson.

Tervetuloa vieraaksemme, historian värittämään, kehittyvään Liikuntakeskus Pajulahteen!

Pajulahden strategiakuvassa on kiteytettynä Pajulahden arvot, missio ja kärkiohjelmat.

Pajulahti on vuonna 1929 perustettu liikuntakeskus, joka sijaitsee Iso-Kukkasen rannalla Lahden Nastolassa. Vuosien saatossa Pajulahti on kasvanut naisten voimistelu- ja kesäkodista lähes 100 000 majoitusvuorokautta vuodessa tuottavaksi urheilun, liikunnan ja hyvinvoinnin keskukseksi, joka työllistää noin 100 henkilöä.

Pajulahden omistaa 100% Urheiluopistosäätiö. Pajulahden taustalla toimii kolme yritystä: Valtakunnallinen Valmennus- ja Liikuntakeskus Oy (VVLK), Pajulahden Palvelut Oy (PP) sekä Koy Kalliopaju. Näistä VVLK tuottaa Pajulahden vapaan sivistystyön sekä koulutuksen toiminnot ja PP taas verolliset yrityspalvelut sekä kansainväliset asiakkuudet.

Suomen ainoana virallisena Olympia- ja Paralympia valmennuskeskuksena Pajulahti kehittää urheilua ja valmennusta yhteistyössä lajiliittojen kanssa. Ministeriön myöntämänä erityistehtävänä Pajulahdessa keskitytään erityisesti kestävyyden ja paraurheilun kehittämiseen.

Pajulahti on oppilaitos, joka tarjoaa liikunnanohjauksen perustutkintoa sekä oppilaitosmuotoisena että oppisopimuskoulutuksena. Lisäksi Pajulahti järjestää liikunnan ja valmentajan ammattitutkintoa, valmentajan erikoisammattitutkintoa sekä hierojakoulutusta. Kansainvälinen liikunnan alempi korkeakoulututkinto toteutetaan yhteistyössä amerikkalaisen Averett-yliopiston kanssa.

Vapaan sivistystyön toimintana Pajulahti järjestää vapaa-ajan liikuntalomia ja -kursseja niin lapsille, aikuisille kuin senioreillekin. Järjestämme myös erilaisia leirejä ja turnauksia yhteistyössä urheiluseurojen ja lajiliittojen kanssa. Olemme monen koulun vuosittainen leirikoulukohde, ja näiden lisäksi meillä järjestetään paljon rippikouluja. Pajulahti palvelee myös yritysasiakkaita järjestäen yrityksille erilaisia työhyvinvointi-, virkistys- ja kokouspäiviä.

Kuluneiden reilun 90 vuoden aikana Pajulahdessa on aina katsottu määrätietoisesti tulevaisuuteen. Pajulahti on kasvanut ja kehittynyt tasaisesti omilla vahvuuksillaan. Vuosien 2000-2000 aikana Pajulahdessa on uusittu ravintola, rantasaunat, kokous ja luokkatilat sekä rakennettu kaksi uutta hotellirakennus Puistopajua. Puistopajun erikoisuutena on 16 alppimajahuonetta, jossa voidaan säätää huoneen happitasoja ja näin luoda vuoristo-olosuhteet urheilijalle.

Tulevaisuudessa Pajulahti pyrkii kehittämään erityisesti ikääntyvää majoituskapasiteettia unohtamatta kuitenkaan suorituspaikkoja, jotka mahdollistavat niin tavoitteellisen harjoittelun kuin rennon lomailun Pajulahden järvimaisemassa.

Pajulahti-halli

Missio

Tarjoamme esteettömän, monipuolisen ja saavutettavan ympäristön,​ jossa jokainen voi nauttia liikunnasta ja urheilusta,​
riippumatta taustastaan tai kyvyistään.​

Unelma

Pajulahti on Suomen kiinnostavin ja houkuttelevin liikkumisen paikka, joka on edelläkävijä yhdenvertaisen liikunnan ja urheilun edistämisessä. Unelmamme on olla merkittävä suomalaisten liikuttaja, joka tuo liikunnan ilon kaikkien ulottuville.​

Arvot ja kulttuuri tarinan sydämenä:

Liikunta ja urheilu kuuluu kaikille 
Esteettömyys ja yhdenvertaisuus kaikessa toiminnassa.​

Ilo liikuttaa
Positiivinen ja innostava ilmapiiri niin henkilöstölle, opiskelijoille kuin asiakkaillekin.

Vuodesta 1929 olemassa ollut Pajulahti on enemmän kuin urheiluopisto.​
Me olemme olemassa muuttaaksemme maailmaa liikunnan ilon kautta.

Suomen ainoana virallisena Olympia- ja Paralympiakomitean valmennuskeskuksena, Pajulahti ei vain mahdollista huippuluokan harjoitusolosuhteita urheilijoille ja liikuntaa aktiivisesti harrastaville,​ luomme myös esteettömän maailman ja yhteisön, jossa jokainen voi löytää ilon liikunnasta ja urheilusta.​

Lupauksemme on yksinkertainen, mutta samalla mullistava: 
Liikunta ja urheilu kuuluu kaikille. 

Pajulahdessa jokainen suunniteltu tapahtuma tai toimenpide, jokainen suunniteltu harjoitus ja jokainen​ kohtaaminen edistää tätä tavoitetta. Meidän unelmamme onkin olla Suomen kiinnostavin ja houkuttelevin liikunta-alan työpaikka, edelläkävijä yhdenvertaisuudessa ja merkittävä liikunnan ja hyvinvoinnin edistäjä ihan kaikille. ​

Missiomme on tarjota esteetön ja monipuolinen ympäristö, jossa jokainen – riippumatta taustastaan tai kyvyistään – voi löytää ilon liikunnasta ja urheilusta. Uskomme, että liikunta ja urheilu kuuluvat kaikille, ja tämä arvo ohjaa kaikkea toimintaamme.​

Yksi tärkeimmistä arvoistamme onkin ilo liikuttaa.

Meidän lupauksemme keskittyy yksilön henkilökohtaiseen muutokseen – ​
kunnon, terveyden, itsetunnon ja yhteisöllisyyden parantamiseen, ​
mutta myös yleiseen muutokseen ja yhdenvertaisuuden edistämiseen yhteiskunnassamme. ​

Pajulahdessa yhdenvertaisuus ei ole vain tavoite, se on meillä arkea ja totta, ihan joka päivä.​

Vastuullinen Pajulahti  

Päätehtävämme on edistää ihmisten hyvinvointia. Vaalimme yhdenvertaisuutta ja ympärillä olevan luonnon monimuotoisuutta sekä yhteisömme elinvoimaisuutta. Meidän mielestämme liikunta ja urheilu kuuluu kaikille ja tavoitteenamme on olla Suomen yhdenvertaisin urheiluopisto.

Ryhmä naisia ja miehiä on ringissä kaikilla kädet päällekäin keskelle kohotettuna.

Esteetön Pajulahti  

Pajulahti on Suomen ainoa Paralympiakomitean virallinen valmennuskeskus. Pajulahti takaa kansainvälisen tason harjoitus- ja lomaolosuhteet niin urheilijoille kuin esimerkiksi perheille. Esteettömyys on meille Pajulahdessa ensiarvoisen tärkeää ja kaikki uudet investointimme sekä saneeraukset suunnitellaankin esteettömyys edellä.

Pyörätuolilla liikkuva nainen avustajansa kanssa kävelevät rannan hiekkatiellä.