Pajulahti

Pajulahti on monipuolinen urheilun, liikunnan ja hyvinvoinnin keskus, joka palvelee niin huippu-urheilijoita kuin lähialueen asukkaitakin. Pajulahti on perustettu vuonna 1929 ja se sijaitsee Iso-Kukkasen rannalla Nastolassa.

Monipuolinen ja esteetön urheiluopisto

Pajulahti on Suomen ainoa virallinen Olympia- ja Paralympia valmennuskeskus. Suomen yhdenvertaisimpana urheiluopistona olemme panostaneet muun muassa esteettömyyteen ja erilaisten rajoitusten huomioimiseen.

Siksi kutsumme sinut Pajulahteeni juuri sellaisena kuin olet. Meille kaikki ovat yhdenvertaisia – yhtä arvokkaita ja yhtä oikeutettuja nauttimaan itsestään, liikkumisesta, luonnosta sekä innostavasta yhdessäolosta.

Monipuolinen Pajulahti tarjoaa mahdollisuuksia:

 • Urheilijoille
 • Opiskelijoille
 • Kouluryhmille
 • Yrityksille
 • Tapahtumajärjestäjille
 • Aktiivisille liikkujille
 • Lomailijoille
 • Liikunta- ja majoitusalan ammattilaisille
Porukka yleisurheilijoita juoksemassa Pajulahti Hallissa.

Liikuntakeskus Pajulahti

“Emme kasvata sielua emmekä ruumista vaan ihmistä”.

Pajulahdessa alusta alkaen sanottua

Historiallinen Pajulahti

Pajulahden historiassa eletään jo yhdeksättä vuosikymmentä. Vanhat nastolalaiset kutsuivat jo 1900-luvun alussa pajurantaista lahdenpoukamaa Pajulahdeksi. Itse urheiluopiston perustamisen ajankohtana voidaan pitää toukokuun 21. päivää 1929, jolloin Työväen Urheiluliiton liittotoimikunta antoi valtuudet ostaa kiinteistön liiton naistoimikunnalle voimistelu- ja urheilukotia varten. Terveellisestä ilmastostaan tunnettu Nastola oli tuohon aikaan noin 6000 asukkaan kunta, jonka pääelinkeino oli maatalous sekä kunnassa oli lankarullatehdas ja keuhkotautiparantola.

Pajulahden rakenteelliseen kehitykseen on vaikuttanut monet poliittiset tahot; mm. Urho Kekkonen on ollut äänestämässä uuden voimistelusalin rakentamisen puolesta 1930-luvulla. Voimistelusalin yhteyteen 1937 valmistui lisää majoitustilaa sekä opetuksen kannalta tärkeä luentosali.

Ympärivuotiseen toimintaan tähdänneeseen Pajulahteen oli vuoteen 1949 mennessä rakennettu asuntosiipi, näyttämö, toimistotiloja, voimailusali ja rantasauna. 1950-luvulla valmistui urheilukenttä, henkilökunnan asuinrakennukset sekä maapohjahalli eli nykyinen Nikula-halli. 1970-luvun isoin hanke oli uusi päärakennus, johon sisältyi palloiluhalli, uinnin opetusallas ja voimailu-, opetus-, hallinto- sekä toimistotiloja.

Vuonna 1988 valmistui päärakennuksen majoitustilojen jatko-osa, johon tulivat mm. auditorio, vastaanottotilat, kirjasto ja lisää toimistotiloja. Samana vuonna avattiin myös uusi tennishalli. Vuonna 1997 luistimet iskivät uuden jäähallin jään pintaan ja 1999 pulahdettiin uimahalliin. 2010 avautunut, yli 11 000 neliöinen, Pajulahti Halli palvelee kymmenien eri lajien edustajia. Hotellimajoitus kasvoi vahvasti 2000-luvun alkupuolella, ja täysin esteetön hotelli Kalliopaju avattiin vuonna 2015.

Opiskelu Pajulahdessa

Ohjaajakoulutusta Pajulahdessa on ollut alusta alkaen, mutta liikunnan ammatillinen koulutus on alkanut 1951. Nimikettä liikuntaneuvoja käytettiin aina vuoteen 1963, jonka jälkeen alettiin puhumaan liikunnanohjaajista. Opiskelijoina on ollut kymmeniä arvo- kilpailumitalisteja ja jopa olympiamitalisteja, kuten Kyösti Sillanpää, Voitto Helsten, Pauli Nevala, Jukka Ylipulli, Jani Sievinen ja viimeisimpänä paralympiamitalisti Henry Manni. Nykyään Pajulahdesta valmistuu vuosittain noin 100 liikunnan ammattilaista.

Pajulahden urheiluopisto

Tähän päivään tultaessa Pajulahden merkittävin historiaan vaikuttanut tapahtuma oli urheiluopiston yhtiöittäminen keväällä 1996, jolloin toimintansa aloitti Valtakunnallinen valmennus- ja liikuntakeskus Oy. Paikan edelleen omistava Urheiluopistosäätiö on perustettu vuonna 1952. Pajulahti on Suomen ainoa Olympia- ja Paralympiakomitean virallinen valmennuskeskus. Myös Päijät-Hämeen urheiluakatemia on nykyisin osa Pajulahtea.

Urheiluopistot ovat koulutusorganisaatioita, huippu-urheilun valmennuskeskuksia ja koko kansan vapaa-ajan liikuntaharrastuksen keskuksia. Urheiluopistot ry on 11 urheiluopiston kattojärjestö, joka vastaa urheiluopistoverkoston yhteisestä kehittämisestä, vaikuttamisesta liikunta- ja koulutuspoliittisella kentällä, yhteistyöstä kumppaneiden kanssa suomalaisen liikunnan ja urheilun kehittämisestä sekä urheiluopistojen arvostuksen nostamisesta. Yhdistyksen toimipiste sijaitsee Varalan Urheiluopistolla Tampereella.

90-vuotias Pajulahti

Vuoden 2019 toukokuussa juhlittiin näyttävästi 90-vuotiasta Pajulahtea. Juhlavuoden kunniaksi tehtiin näytelmä Pajulahden Laulu, jossa nuori liikunnanohjaaja Panu Lahti (Antti Autio) on juuri päässyt unelmiensa työpaikkaan Pajulahteen töihin.

Itsevarma urheilulupaus haaveilee maineesta ja kunniasta, mutta hänellä on vielä paljon opittavaa ennen kuin hän todella ymmärtää Pajulahden hengen. Nuorukaisen koutseina toimivat niin Pajukettu, naisvoimistelijat kuin keihäslegenda Soini Nikkinenkin.

Pajulahden laulu kertoo tarinaa Pajulahden yhdeksästä vuosikymmenestä. Se on hilpeä, haikea, sporttinen ja kunnon esitys Pajulahden menneestä ja tulevasta. Esityksen on käsikirjoittanut ja ohjannut teatteriohjaaja, käsikirjoittaja ja taiteellinen johtaja Anni Mikkelsson.

https://vimeo.com/339943114/cc64efc62e?

Kehittyvä Pajulahti

Sijainti Iso-Kukkasen rannalla, luonnon keskellä, ammattitaitoiset liikunnanohjaajat, -opettajat ja valmentajat sekä rakentamisen vuosikymmenet mahdollistavat nykypäivänä lähes kaikki liikunta- ja urheilulajit alueellamme. Juuri Pajulahden pitkän historian myötä alueen monipuolisuus ja osaaminen ovat vain vahvistuneet, uusien lajien kasvaessa ja perinteisten lajien suosion säilyessä. Kasvusta huolimatta meille pajulahtelaisille on tärkeää näyttäytyä alueemme kanssa ihmisen kokoisena paikkana, jota on helppo lähestyä, ja jonne on mukava tulla.

Pajulahden toimintaa ohjaavat seuraavat arvot:

 • Intohimo liikuttaa
 • Tavoitteista totta
 • Asenne ratkaisee
 • Asiakas edellä
 • Liikunta ja urheilu kuuluu kaikille

Tervetuloa vieraaksemme, historian värittämään, kehittyvään Liikuntakeskus Pajulahteen!

Pajulahti on vuonna 1929 perustettu liikuntakeskus, joka sijaitsee Iso-Kukkasen rannalla Lahden Nastolassa. Vuosien saatossa Pajulahti on kasvanut naisten voimistelu- ja kesäkodista lähes 100 000 majoitusvuorokautta vuodessa tuottavaksi urheilun, liikunnan ja hyvinvoinnin keskukseksi, joka työllistää noin 100 henkilöä.

Pajulahden omistaa 100% Urheiluopistosäätiö. Pajulahden taustalla toimii kolme yritystä: Valtakunnallinen Valmennus- ja Liikuntakeskus Oy (VVLK), Pajulahden Palvelut Oy (PP) sekä Koy Kalliopaju. Näistä VVLK tuottaa Pajulahden vapaan sivistystyön sekä koulutuksen toiminnot ja PP taas verolliset yrityspalvelut sekä kansainväliset asiakkuudet.

Suomen ainoana virallisena Olympia- ja Paralympia valmennuskeskuksena Pajulahti kehittää urheilua ja valmennusta yhteistyössä lajiliittojen kanssa. Ministeriön myöntämänä erityistehtävänä Pajulahdessa keskitytään erityisesti kestävyyden ja vammaisurheilun kehittämiseen.

Pajulahti on oppilaitos, joka tarjoaa liikunnanohjauksen perustutkintoa sekä oppilaitosmuotoisena että oppisopimuskoulutuksena. Lisäksi Pajulahti järjestää liikunnan ja valmentajan ammattitutkintoa, valmentajan erikoisammattitutkintoa sekä hierojakoulutusta. Kansainvälinen liikunnan alempi korkeakoulututkinto toteutetaan yhteistyössä amerikkalaisen Averett-yliopiston kanssa.

Vapaan sivistystyön toimintana Pajulahti järjestää vapaa-ajan liikuntalomia ja -kursseja niin lapsille, aikuisille kuin senioreillekin. Järjestämme myös erilaisia leirejä ja turnauksia yhteistyössä urheiluseurojen ja lajiliittojen kanssa. Olemme monen koulun vuosittainen leirikoulukohde, ja näiden lisäksi meillä järjestetään paljon rippikouluja. Pajulahti palvelee myös yritysasiakkaita järjestäen yrityksille erilaisia työhyvinvointi-, virkistys- ja kokouspäiviä.

Kuluneiden reilun 90 vuoden aikana Pajulahdessa on aina katsottu määrätietoisesti tulevaisuuteen. Pajulahti on kasvanut ja kehittynyt tasaisesti omilla vahvuuksillaan. Vuosien 2000-2000 aikana Pajulahdessa on uusittu ravintola, rantasaunat, kokous ja luokkatilat sekä rakennettu kaksi uutta hotellirakennus Puistopajua. Puistopajun erikoisuutena on 16 alppimaja huonetta, jossa voidaan säätää huoneen happitasoja ja näin luoda vuoristo-olosuhteet urheilijalle.

Tulevaisuudessa Pajulahti pyrkii kehittämään erityisesti ikääntyvää majoituskapasiteettia unohtamatta kuitenkaan suorituspaikkoja, jotka mahdollistavat niin tavoitteellisen harjoittelun kuin rennon lomailun Pajulahden järvimaisemassa.

Pajulahti-halli

Pajulahden visio

Olympic ja Paralympic Training Center Pajulahti on vetovoimainen huippu-urheilun valmennuksen, liikunnan koulutuksen ja hyvinvoinnin osaamisen keskus Suomessa.

Pajulahden missio

Pajulahti toimii Olympic ja Paralympic Training Centerina ja tarjoaa laadukasta huippu-urheilun valmennus-osaamista ja huippuolosuhteet järjestää korkeatasoista liikunta-alan koulutusta sekä edistää liikunnan avulla hyvinvointia.

Toimintaamme ohjaavat seuraavat arvot:

Asiakas edellä
Asiakas on meille tärkein ja kehitämme toimitaamme jatkuvasti asiakasnäkökulma edellä.

Liikunta ja urheilu kuuluu kaikille
Haluamme tarjota jokaiselle turvallisen ja avoimen paikan liikkua ja urheilla. Meille ovat tervetulleita kaikki.

Intohimo liikuttaa
Liikunta on intohimomme ja haluamme tarjota asiakkaillemme mahdollisuuden liikkua monipuolisesti

Tavoitteista totta
Oli tavoitteesi sitten mikä tahansa, meillä voit tehdä näistä tavoitteista ja unelmista totta.

Asenne ratkaisee
Suomen ainoana Paralympia valmennuskeskuksena esteettömyys ja sosiaalinen vastuullisuus ovat meille todella tärkeitä.

Vastuullinen Pajulahti  

Päätehtävämme on edistää ihmisten hyvinvointia. Vaalimme yhdenvertaisuutta ja ympärillä olevan luonnon monimuotoisuutta sekä yhteisömme elinvoimaisuutta. Meidän mielestämme liikunta ja urheilu kuuluu kaikille ja tavoitteenamme on olla Suomen yhdenvertaisin urheiluopisto.

Ryhmä naisia ja miehiä on ringissä kaikilla kädet päällekäin keskelle kohotettuna.

Esteetön Pajulahti  

Pajulahti on Suomen ainoa Paralympiakomitean virallinen valmennuskeskus. Pajulahti takaa kansainvälisen tason harjoitus- ja lomaolosuhteet niin urheilijoille kuin esimerkiksi perheille. Esteettömyys on meille Pajulahdessa ensiarvoisen tärkeää ja kaikki uudet investointimme sekä saneeraukset suunnitellaankin esteettömyys edellä.

Pyörätuolilla liikkuva nainen avustajansa kanssa kävelevät rannan hiekkatiellä.